Är leksaken farlig?

När man ska köpa leksaker till sina barn eller andras, litar man oftast på att leksakerna som finns i butikerna är testade och okej. Men så är inte alltid fallet. 

Sverige är noggrann med leksaker och har många lagar som ska skydda barnen. Men samtidigt är leksaker väldigt enkla att ta in i landet och det är inte så svårt att sälja iväg dem heller. När kemikalieinspektionen gjorde en granskning 2013 kom man fram till att det fanns miljö- och hälsofarliga ämnen i 53 av 211 leksaker. De vanligaste riskerna är att leksaken innehåller ftalater i plastprodukter och elektroniska produkter miljöfarligt bly. Ftalater kan angripa fortplantningsförmågan om man utsätts för mycket för det.

Vi utsätts för kemikalier varje dag, i större och mindre doser. För vuxna ser vi sällen några komplikationer eller spår av detta men mindre barn är mycket känsligare för detta och ska skyddas från hälsofarliga ämnen så mycket som möjligt. Ett sätt är att inte köpa in några plastleksaker. De känns trygga eftersom de är mjuka och lätta men det är som sagt just i plastleksaker som det kan förekomma mjukgörande ftalater. Satsa hellre på stabila leksaker i trä. Det är mycket mindre risk att leksakerna innehåller farliga ämnen och träleksaker håller även mer kvalité och har längre livslängd.

Sedan kan man också säga att barn behöver inte flera lådor med leksaker. Beroende på ålder räcker det med en handfull. Ju färre leksaker man har, desto mindre risk att man har råkat köpa något skadligt. Leta alltid efter CE-märket på leksakerna. Denna märkning säger att leksaken har blivit godkänd av EU:s riktlinjer och lagar samt uppfyller de säkerhetskrav som europeiska unionen kräver.