Bra leksaker till 1-åringen

Har du en 1-åring som du strax ska uppvakta? Kanske det är ditt eget barn eller någon bekants barn, då har vi lite tips på några passande presenter.

När barnet fyllt 1 år har det tagit sig igenom sitt första levnadsår, många har kommit upp på benen och börjat gå och vissa kryper eller hasar sig fram på rumpan. Denna ålder är för barnet en ålder där det ständigt ska upplevas nya saker. Barnet har förstått att den nu kan förflytta sig och ta sig till nya spännande platser och saker att utforska. Man kan helt enkelt säga att 1-åringar brukar vara väldigt fascinerade av sin omgivning.

Upptäcka

Barn som leker

Perfekta presenter till 1-åringen är leksaker där barnet får upptäcka nya saker. Det kan vara;

  • En leksak som det kommer upp något om man trycker på en knapp
  • Böcker med tittut-luckor
  • Leksaker som låter då man trycker på en knapp.

Allt som går att upptäckas är roligt och det är bra att stimulera denna sida hos barnet. I denna ålder är allt spännande och barnet vill ständigt upptäcka nya saker.

Finmotorik och rörlighet

En annan del som utvecklas när barnet är i 1-års åldern är finmotoriken och rörligheten. Barnet tränar genom att greppa på olika föremål, lyfta upp det och gärna stoppa det i munnen för att se vad det är. Här finns det många olika roliga leksaker, några är;

  • Leksaker att greppa. Exempelvis ringar som sätts på varandra på en pinne.
  • Leksaker att stapla. Exempelvis klossar som barnet kan stapla på varandra eller koppar som antingen kan stoppas i varandra eller staplas på varandra på höjden.
  • Är barnet kreativ kan du även köpa större kritor och en målarbok. Tänk då på att införskaffa kritor som inte innehåller farliga ämnen eftersom 1-åringen gärna stoppar allt i munnen för att utforska.

Hoppas du fått några bra råd på vilken present som passar det barn du tänkt uppvakta.