En annorlunda och uppskattad lek

De flesta har sett filmer där barnkalaset innehåller slag mot ett föremål som hänger från taket eller en trädgren. Det är en trend som är på stark framfart i Sverige och mycket uppskattad bland barnen.

birthday-pinata

Piñatan har en lång historia bakom sig, men förknippas oftast med Mexiko. Frågar du ett barn kanske de svarar Amerika. Det är ett inslag som ofta visas i filmer när det gäller barnkalas.

Fyll den med små saker, godis och frukt. Häng upp piñatan så det passar den ålder på barnen som ska gå lös på den. Det går utmärkt att hänga piñatan i taket eller varför inte i en trädgren utomhus om vädret tillåter det.

Sätt på ögonbindlar och ge varje barn en pinne som de kan använda som slagträ mot piñatan. Se till att det finns en bra svängradie för piñatan. När barnen börjar svinga sina käppar kommer den i gungning. Den är gjord i paper-mache vilket gör att den går sönder lätt. Det du laddat med hamnar på backen och nu kommer kampen om vem som ska kunna plocka på sig det mesta. Det här brukar vara en uppskattat inlägg för barnen och går att användas vid andra tillfällen än bara barnkalas.

På senare tid har det även blivit ett uppskattat inslag vid andra högtider och inte alltid bara för barn. Det är bara din egen fantasi som sätter stopp för när man ska använda piñatan och när.