Julklappstips

1256856-christmas-presents

Innan man börjar köpa julklappar hit och dit, kan man funderar ut om man vill uppmuntra någonting specifikt i ens barn liv. Man kan nämligen köpa julklappar som är lämpade för vissa ändamål. 

Träna finmotoriken

För barn som ännu håller på att lära sig kontrollera sin kropp brukar finmotoriken komma sist. Denna kan man uppmuntra med olika saker. Att pyssla med mindre bitar, såsom att lägga pärlplattor eller mindre pussel kräver att barnet fokuserar och är försiktig. Även byggklossar och balansleksaker hjälper motoriken.

Uppmuntra mer umgänge

Ibland glider barn och förälder isär: pubertet, skola, kompisar, arbete och stress är vanliga orsaker. För att föra barn och förälder närmare varandra kan man bjuda in barnen till föräldrarnas värld.

Ett sportintresserat par kan ge sina barn plagg med favoritlagets logga och biljetter till nästa match. Lite tid som familj, eller som förälder och barn, kan göra mycket gott och visar tydligt att man vill dela sina intressen med barnen.

Spel som kan spelas med hela familjen kan vara positivt i många avseenden. Familjespelen passar på kalla vinterdagar inomhus, likväl som utomhus en varm sommardag. Fia med knuff, Vem där, Uno och Memory är exempel på bra familjespel.

Ge bort kreativitet

knitting

Att vara kreativ är ett bra utlopp för alla. Man lär sig hantera känslor, får skapa utan regler, stressa ned och ha roligt. Barn är tydliga med vad de gillar och inte. Kreativa hobbys som att måla eller musik kan man enkelt uppmuntra med riktade gåvor.

För den pyssliga finns det hela kit att köpa, för att göra olika saker. Du kan hitta kit för att göra tvål, godis eller sticka en mössa med Panduros Quick Knit, göra armband och mycket mycket mer.

Ge bort lite bättre pennor och papper att rita på, äldre barn kan också få böcker som undervisar i målning. Musikintresserade kan få chansen att lära sig ett instrument genom skolan men du kan vara den som förse barnet med instrumentet. Ibland kan inte skolan erbjuda lektioner i ett visst instrument, men då kan man kolla vilka lösningar som man kan göra hemma. Du kanske kan lära dig instrumentet tillsammans med barnet så avancerar ni tillsammans!

Bara på skoj

Har man inget speciellt ändamål för sin julklapp, så finns det hur mycket som helst som är mer eller mindre nödvändigt och faktiskt helt onödigt.

För den som reser mycket eller drömmer om att resa någonstans finns det kartor med en skrap funktion, ungefär lite som skraplotter, där du kan skrapa fram länder eller platser du besökt.

En fågelmatare som du kan sätta fast med sugproppar på fönstret, kanske lämpar sig för den katt som fågelskådar varje dag. Om inte annat, kan du själv må gott utav att se fåglarna smaska i sig lite frön, bara precis utanför fönstret.