Leksakstips för unga barn

Leksaker är ett fantastiskt sätt för barn att utforska världen och lära sig mer om hur saker och ting fungerar. Och medan små barn kan lära sig mycket från många olika sorters leksaker finns det ju fortfarande de som är bättre lämpade deras ålder. 

0-12 månader

Under barnets första år i världen lär de sig att använda kroppen på alla sätt och vis. Ett babygym är ett utmärkt val för riktigt unga barn och kan vara väldigt spännande. De låter också barnet ligga bekvämt under tiden. Inom kort blir bitleksaker och mjukdjur stora favoriter. Som de lär sig gå är en våvagn också ett bra val.

1-2 år

Som barn blir lite äldre får de också bättre finmotorik och kan börja leka med saker som kräver mer fingerfärdighet och koordination. Byggklossar är alltid en stor favorit och både enkla träklossar och saker som duploklossar som lätt kan sättas ihop kan vara väldigt roliga leksaker. Enkla pussel passar också bra i denna ålder och låter barn utforska former på ett roligt och lärorikt sätt.

3-6 år

Vid treårsåldern har barn utvecklats väldigt mycket och kan nu börja utforska många nya världar. Barn börjar exempelvis kunna hantera en springcykel kring denna ålder och det är bra träning för när det blir dags för en tvåhjuling vid 5-6 årsåldern. Sagoböcker av olika slag börjar också kunna locka och en del böcker kommer garanterat se ordentlig med användning. Barn i denna ålder brukar också börja intressera sig mer och mer av de aktiviteter som föräldrarna ägnar sig åt vilket betyder att saker som leksaksversioner av köksredskap, trädgårdsverktyg och liknande kan leda till många roliga lekar.