Olika barnspel

Ett barns lekar är en viktig del av deras utveckling och det är viktigt för alla föräldrar att uppmuntra dessa, gärna lekar som också är lärande.

Något som alltid har ingått i barns lekar är olika typer av spel. De har utvecklats och förändrats, men en del av de gamla har behållit sin popularitet. Vi har tidigare skrivit om förslag på spel och lekar som passar mycket bra till bland annat kalaset som du kan läsa här.

Det är inte lätt att definiera exakt vad ett spel är men ofta förutsätter de att någon förlorar eller vinner. Människor har alltid spelat spel av olika slag. Här följer en sammanfattning över några av dem.

Flickor son spelar brädspel

Datorer och TV-spel

För många är spel numera nästan synonymt med dator- och TV-spel. På nätet går det att hitta mängder av spel som är särskilt gjorda för barn och flera av dem kan även spelas på mobilen. En del är enkla och består till exempel av att skjuta grisar på arga fåglar i Angry Birds. Det finns även interaktiva spel som lär barnen att läsa och räkna. Spel av den typen hittar du bland annat på Elevspel.se.

Det finns både nack- och fördelar med TV-spel och dylikt. Nackdelarna är exempelvis att barnen inte rör på sig lika mycket som förr och att de går miste om social kontakt. Somliga menar dock att det är ett bra sätt för barnen att öva upp sin motorik med mera. Sanningen är nog som med det mesta, att lagom är bäst.

Brädspel

Brädspelen var det klassiska sättet för familjer och vänner att umgås tidigare. Fortfarande finns en del av de gamla, klassiska spelen kvar. Monopol är fortfarande lika bra som familjespel medan Tjuv och polis är bättre för de yngre barnen.

Utomhusspel

På sommaren finns det många spel som barnen uppskattar att spela. Flera av dem kräver att vuxna är med för att minska risken för skador. Exempel på sådana är boccia, krocket och kubb.