Rent och snyggt ger roligare lek

Att hålla rent och snyggt i ett hem och helst i barnets eget rum är viktigt för att göra lekandet så roligt som möjligt. För de allra minsta barnen brukar man som förälder själv få lösa städningen, men ju äldre barnet blir så bör det ta ett större och större ansvar för detta helt på egen hand.

När det väl ska lekas så är det viktigt att ett barnrum är likt ett rent kanvas och inte bara huller om buller. Vissa dagar kan det självklart vara så att ett barn vill spara delar av sin lek till dagen därpå, men rent generellt så finns det alltså ett stort värde i att se till att var sak är på sin plats vid dagen slut, så att nästa dags lekande kan börja på ny kula utan onödiga hinder. Det är dock stor skillnad på stora och små barn när det kommer till städningen och hur denna bör utföras.

Yngre barn

När det kommer till de allra yngsta så blir det av naturliga skäl antingen du själv eller någon annan vuxen som får sköta städningen, då alldeles för små barn inte kan sköta detta på ett bra sätt. Det är dock bra att ibland göra det hela till lite av en lek så att barnet får vara med och hjälpa till. Skillnaden är dock stor på detta och att helt själv ansvara för att saker och ting ställs tillbaka på rätt ställe, något som dock ett äldre barn klarar betydligt bättre.

Äldre barn

Ett äldre barn i ungefär nio års åldern bör helt klart klara av att städa sitt rum i relativt stor utsträckning och kanske kan man till och med börja att överföra en del av ansvaret redan tidigare än så. Detta är inte bara för att du som förälder ska slippa utföra städningen utan också för att barnet ska lära sig att ta ansvar och att hålla rent och organiserat i största allmänhet. Det handlar med andra ord om barnets utveckling, något som självfallet är viktigt att bidra till.