Spel och lekar till kalaset

Ett barnkalas är ofta höjdpunkten på året för det barn som fyller år, och det är viktigt att det blir så bra som möjligt. Även gästerna brukar uppskatta dessa tillställningar fantastiskt mycket och med rätt planering kan det bli något som alla inblandade kommer att minnas under lång tid framöver.

När du bestämmer lekar till kalaset är det ofta bra att låta barnet vara med och bestämma lite grann. Det är trots allt till ära för födelsedagsbarnet som kalaset hålls, och det viktigaste är att han eller hon själv blir nöjd. Det finns mängder med lekar att hitta på, och du bör använda både gamla favoriter, men också nya lekar, som barnen inte har lekt förut.

Fiskdammen är en gammal klassiker som alltid bör finnas med i barnkalas. Det går att sätta upp ett skynke och låta barnen fiska över det, men allra enklast och mest uppskattat är att köpa en fiskedamm på nätet, som är både enkelt att sätta upp, och förhöjer upplevelsen ytterligare. I påsarna kan du sedan ha godis eller något annat gott, men det kan också vara en del av skattjakt, där det i påsen finns en ledtråd till var den riktiga skatten finns. I skattkistan kan det istället vara godis eller liknande.

Även en klassisk tipsrunda är ofta roligt, och speciellt för eventuella föräldrar, som gärna sysselsätter sig med något om de har bestämt sig för att stanna kvar under kalaset. Det finns mängder med lekar att hitta på nätet och med lite kreativitet kan du göra vilken lek som helst ännu roligare. Läs gärna på Lekar.nu för mer tips och idéer när det kommer till tema och mat till kalaset. Att låta gästerna bestämma lekarna kan fungera ibland, men det är ofta bra att ha någon form av planering och reservplan ifall det inte blir som tänkt.

En lite mer ovanlig lek är Detektivleken. Det bästa med den här leken är att det inte behövs någon rekvisita alls. Först ska man välja ut någon som ska vara detektiven, är det på ett barnkalas är det ju passande om födelsedagsbarnet får vara det, men man kan även leka leken flera gånger så mer än en får vara detektiven.

När man har en detektiv ska han eller hon lämna rummet, resten av barnen ska sedan välja ut en person som är mördare, med yngre barn kan man istället välja att kalla det för häxa. Detektivens uppgift är att lista ut vem det är som är mördaren, medan mördaren ska ta kål på så många som möjligt innan detektiven arresterar honom eller henne. Mördaren gör detta genom att blinka i smyg mot ett offer som kan se detta. Offret måste då falla till golvet och mördaren går vidare till nästa person. Leker man leken flera gånger kan man komma på andra sätt för mördaren att ta ut sina offer.