Vikten av giftfria och kvalitativa barnleksaker

Idag när vi är väl medvetna om gifter runt omkring oss och det ekologiska är på tapeten mer än någonsin finns det all anledning att välja barnleksaker av hög kvalitet som inte innehåller gifter. Våra barn förtjänar det allra bästa utan ohälsosamma kemikalier som i värsta fall kan vara mycket skadliga.

Barn är ofta väldigt fysiska med sina leksaker och både kramar och stoppar dem i munnen ibland, varför det är av största vikt att barnleksakerna inte innehåll onödiga och eventuellt skadliga ämnen. Barn är extra känsliga för miljögifter eftersom de har små kroppar och tunnare hud än vuxna. Dåliga plaster kan till exempel läcka hormonstörande ämnen och bomull innehåller ofta mycket rester av bekämpningsmedel som definitivt inte hör hemma i närheten av ett barn. Små barn som inte kan välja själva förtjänar att leka med barnleksaker av hög kvalitet utan gifter, varför det är viktigt att som vuxen aktivt välja bra produkter.

Det du kan tänka på är att välja leksaker med omsorg och undvika ftalater, bisfenoler och flamskyddsmedel. Ftalater fungerar som mjukgörare i plast och gummi och de farligaste ftalaterna är förbjudna i Sverige, men det kan fortfarande importeras leksaker från utlandet som kan innehålla ftalater där kunskapen om dess negativa effekter fortfarande är låg. Bisfenol A förekommer i till exempel plasten i nappflaskor, som blir farlig när plasten är gammal och läckaget uppstår så tänk på att byta ut nappflaskorna med jämna mellanrum. Flamskyddsmedel finns i olika material för att förhindra brandantändning. Flamskyddsmedel påverkar inte direkt men kan föras över i generationer och i värsta fall orsaka cancertumörer, sämre immunförsvar och mental utveckling.

Det finns alltså en rad olika skäl till att välja giftfritt i största möjliga mån. Det är dock ofta svårt som konsument att veta vilka varor i djungeln av utbud som är säkra och miljövänliga. Ett exempel på en pålitlig tillverkare är Jabadabado, som erbjuder många fina leksaker av hög kvalitet. De har många leksaker i trä som är både säkra och fina, och dessutom kul för barnen att leka med tack vare de fina färgerna och mönstren.